Perspektiv: vad händer med almedalen? 

Författare

  • Jonas Hellman, Chef för Primes public affairs-erbjudande

Published

Vad händer med Almedalen under rådande regeringsturbulens? Det är en fråga som flera kunder har ställt. I massmedia råder krisstämning, men vår bedömning är att detta inte kommer ha någon större betydelse för de aktiviteter som är planerade kopplat till årets nedkortade digitala Almedalsvecka.


I Almedalsprogrammet finns för närvarande 720 evenemang inlagda. De flesta av dessa är digitala seminarier om olika ämnen. Som vanligt är Almedalsveckan utbudsstyrd – den tar upp sådant som arrangörerna själva vill prata om. Av de 720 inlagda eventen handlar 86 om hållbarhet, 74 om byggande, 60 om vård och omsorg, 45 om ekonomi, 29 om energi, 18 om integration och mångfald, etc. Hela det officiella programmet finns här.


Prime har förstås uppdrag kopplade till Almedalsveckan. Vi hjälper exempelvis miljöförvaltningen Malmö stad med två digitala seminarier, ett om Carbon Capture Storage (CCS) och ett om fenomenet kapade bostadsrättsföreningar. Vi är även involverade i ett seminarium om att bygga en Öresundsmetro, Europas första tunnelbana mellan två länder.


Under mitten av nästa vecka blir det troligtvis en statsministeromröstning om Stefan Löfven. Mycket talar för att det blir på onsdag – Socialdemokraternas och Moderaternas dag i Almedalen. Vad de olika partiledarna säger i sina tal kommer att analyseras utförligt, men det är tveksamt om intresset för olika event om sakfrågor påverkas. Hur många åhörare dessa event kommer att locka beror i stor utsträckning på hur väl de marknadsförts till relevanta målgrupper.


Riksdagsledamöter kommer att behöva hålla sig i Stockholm, vilket under en normal Almedalsvecka hade fått stor betydelse. Men eftersom i princip alla event är digitala kan politikerna medverka på distans, även om de måste befinna sig i stand-by-läge på Helgeandsholmen.


Almedalen 2022 – då ses vi åter i Visby!


En intressantare och viktigare fråga är vad som kommer att hända med Almedalen nästa sommar, då samhället förhoppningsvis har öppnats upp igen. Just nu pekar det mesta på att Visbys gator åter kommer att fyllas av beslutsfattare, PR-konsulter, organisationsmänniskor och andra politiskt intresserade personer. Det kommer visa sig att pandemin inte räckte för att ta död på intresset för att träffas och mingla fysiskt. Att det är valår kommer som vanligt att öka behovet av att finnas på plats och medverka.


Vanan att arrangera digitala möten kommer att sätta sina spår, främst genom att många fler event än tidigare kommer att sändas digitalt – och därmed bli tillgängliga för en väsentligt större publik. En del talare som inte har möjlighet att närvara fysiskt i Visby kommer att medverka via länk.


Men de fysiska mötena kommer att återuppstå. Det kommer att fikas, hållas rundabordssamtal, minglas och ätas middagar precis som tidigare. Systembolagets rosévinsförsäljning i Visby kommer åter att slå i taket.
Det unika med Almedalsveckan är trots allt att personer från olika sfärer får chansen att mötas fysiskt och prata med varandra. Just det som digitala möten aldrig fullt ut kan kompensera för.


Exakt vad Prime kommer att göra har vi inte bestämt ännu. Men vi kommer helt säkert att finnas på plats i någon form.