Låt insikter styra integrering för ett effektivt hållbarhetsarbete 

Författare

  • Sofie Wikander, Hållbarhetschef

Published

Många av oss hör ofta att hållbarheten är en del av ett företags DNA. Det kanske kan vara så. Men betyder det nödvändigtvis att hållbarheten är en del av affärsmodellen?

Tidigare i veckan antog EU-kommissionen de europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering. Standarder som innebär obligatorisk rapportering – kring sociala frågor, miljömässig hållbarhet samt styrning – för i första skedet större företag som redan täcks av obligatorisk rapportering idag. Men framåt kommer standarden gälla för de flesta företag.

“Follow the money”-principen gäller här. Syftet är att styra om finansiella strömmar genom att kräva att företag offentligt redogör för hållbarheten i affärsmodell och strategi. EU vill därmed styra från rapportering och bara kommunikation och symbolprojekt till action. Företag måste ha planer för att säkerställa att deras affärsmodell och strategi är förenliga med omställningen till en hållbar ekonomi.

Mer än rapportering: CSRD för en hållbar affärsutveckling

Även om det heter just rapporteringsstandard handlar det bara delvis om rapportering. I stället innebär standarden (och CSRD) ett nytt sätt att jobba. Rapporteringen är ju ett kvitto på det jobb som skall genomföras. CSRD utgör en tydlig riktning framåt – inte mot hållbarhet eller affärsutveckling utan mot hållbar affärsutveckling. Såväl insikter och analys som strategi och implementering, relationer, risker och rapportering kommer addressera hållbarhet och affär.

För att lyckas behöver företag göra hållbarhet til en del av affärsstrategin – eller affärsstrategi bör göras till en del av hållbarhetsstrategin. Hur som helst – receptet blir att identifiera den hållbara affären där värde skapas, realiseras och rapporteras utifrån både finansiella och hållbara resultat. Detta är en stor omställning för de flesta företagen. Här är tre strategier för att sätta igång:

1. Integrera och sätt strategi med hjälp av insikter. Vad blir viktigt för dina kunder? Och deras kunder framåt?

2. Bygg och utveckla affär med hjälp av kunskap. Både genom att höja kunskapen om hållbarhet internt och genom att öka förståelsen för affär hos de som jobbar med hållbarhet.

3. Alliera dig med samarbetspartners som vill samma sak. Identifiera möjligheter och risker i värdekedjan. Detta görs som en del av den dubbla väsentlighetsanalysen som måste göras inom den nya standarden. På så sätt kan man identifiera samarbeten för att nå hållbarhetsmål.

Kommer det att fungera? Jag finns bland dem som hoppas på det.

Inte bara för EU, rapportspecialister eller de revisionsbyråer som kommer göra långt fler analyser utan även för företagen. Jag hoppas det kommer att få en faktisk effekt på att sänka utsläppen, för människorna som jobbar för företaget (i hela värdekedjan) och det samhälle som företaget verkar i. Det känns logiskt/självklart att koppla insikter och analys till företagets framtid och nycklar till att bygga inte bara ett hållbart företagande utan också värdeskapandet.

Kommer det att bli tufft? I första hand, ja. Men vilken möjlighet till omstart! En omstart som fokuserar på att bygga nytt, bygga om och säkerställa hållbara affärsmodeller. En omstart som synliggör skillnaden mellan att göra mindre symbolprojekt och skarp fokus på en transparent och samarbetsstyrd omställning i värdekedjan.